2011 Atelierroute ’10-jarig Jubileum’ Vlag en Wimpel persbericht

Atelierroute jubileert ! Feestelijke slinger door hele IJmond

Dit jaar heeft de 1e en enige Atelierroute in Beverwijk wel een heel bijzondere editie. Na tien jaar maken maken de deelnemende kunstenaars er in het jubileumjaar 2011 er zelf een feestje van. Gewoon omdat tien jaar Atelierroute heel bijzonder is. Geen thema dit keer, maar wel een cadeau!

De kunstenaars hebben, geïnspireerd op gedichten van de Stadsdichter van Beverwijk, een kunstwerk gemaakt. Deze prachtige combinaties van tekst en beeld zijn ingelijst en opgebouwd tot zuilen. Vier zuilen die worden tentoongesteld op het Kerkplein. Overdag zijn ze daar telkens de gehele zomer te bewonderen, tot en met het september-evenement Beverwijk Uit de Kunst. Daarnaast vindt op zondag 12 juni gewoon zoals altijd de Atelierroute plaats, als een feestelijke slinger door Beverwijk, Velsen-Noord en Wijk aan Zee.

Warme plek

In tien jaar tijd heeft de Atelierroute een warme plek veroverd bij het publiek in de IJmond. Ieder jaar bezoeken vele honderden, enthousiaste belangstellenden de ateliers van de deelnemende professionele beeldende kunstenaars, waar ze hartelijk worden ontvangen. De sfeer is open en gezellig. Bezoekers kunnen de kunstwerken van dichtbij bekijken, zien hoe er gewerkt wordt en krijgen antwoord op al hun vragen. Veelal wordt er een wijntje geschonken of is er muziek.

In de loop der jaren zijn er verschillende thema’s verbonden aan de dag van de atelierroute, zoals ‘eigenwijze zelfportretten’, ‘back to basic’ met de verkoop van kleine kunstwerken voor een heel zacht prijsje, de passie van de kunstenaar in ‘Vuur en staal’, ‘Evolutie in het werk bij ‘the origin of species’ in het jaar van Darwin. Steeds met verrassende resultaten die het voor de bezoekers aantrekkelijk maken om te blijven komen.

Tjarko van der Pol

In het Kennemer Theater wordt in datzelfde weekend een expositie van de jonge kunstenaar Tjarko van der Pol uit Beverwijk geopend, die ruim een maand lang te bezichtigen zal zijn. Van harte aanbevolen. En, om de dag extra feestelijk te maken, is De Kunstuitleen / Het Kunstcentrum op het Westerhoutplein geopend met een expositie van Léon Spierenburg (schilderijen, aquarellen en grafiek).

Posters/plattegronden van de route met een overzicht van afbeeldingen van alle ontwerpen van de afgelopen jaren zijn verkrijgbaar bij de bekende adressen, zoals Camille, de bibliotheek, de Beverwijkse Boekhandel, het Centrum voor de Kunsten, Sonnevanck en op nog veel meer locaties.