2006 Atelierroute ’n Eigen Gezicht’ persbericht

Atelierroute viert vijfjarig bestaan 

Kunstenaars laten eigen gezicht zien 

BEVERWIJK- Alweer voor de vijfde maal wordt dit jaar de kunstroute georganiseerd. Opnieuw kunnen fietsers en wandelaars die de route willen volgen, bij 26 deelnemende kunstenaars in Beverwijk, Wijk aan Zee en Velsen-Noord naar binnenstappen om hun werk én werkruimte te bekijken. Zondag 11 juni van 10.00 uur tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom.

Veel is dit jaar anders. Het SBK-Kunstcentrum (kunstuitleen), dat ieder jaar meedoet aan de route, gaat straks van de Koningstraat verhuizen naar het gerestaureerde Westerhout. En de Stichting Tentoonstellingen, die ook ieder jaar meedoet, heeft door de verbouwing van het culturele centrum aan het Kerkplein een heel ander gezicht gekregen. Deze veranderingen in het aangezicht vond de organisatie een mooie aanleiding om de kunstenaars dit jaar een speciaal verzoek te doen. De deelnemers zijn uitgenodigd om te laten zien wie zij zijn. Of liever, hoe zij zichzelf zien. Speciaal voor de route hebben de kunstenaars een zelfportret vervaardigd.

Spannend

Ina Zwart, één van de organisatoren van de atelierroute en vijf jaar geleden medebedenkster en -initiatiefnemer, is onder de indruk van de resultaten. ‘Verrassend vind ik het! Ieder heeft op heel eigen wijze zijn zelfportret gemaakt. Sommige kunstenaars denk ik zelfs voor het eerst van hun leven. De onderlinge verschillen zijn groot. Zowel in uitvoering als in materiaalgebruik. De kunstenaars hebben ons verzoek heel serieus genomen.’

Intrigerende poster

Nieuwsgierige mensen kunnen een voorproefje nemen op de kunstroute door langs te gaan bij het SBK-Kunstcentrum waar de kunstenaars gedurende de gehele maand juni hun zelfportret exposeren, of zij kunnen het Kijkschrift of magazine ophalen. Ter ere van het lustrum is er namelijk een mooie (gratis) uitgave met foto’s van de zelfportretten verschenen. Evenals een opvallende poster. Onnoemelijk veel portretjes sieren zowel de poster als de omslag van het Kijkschrift. Kunstenaar Hans van Lieshout weet opnieuw de aandacht te trekken met een professionele, fraaie vormgeving. Vorig jaar tijdens de route 2005 nodigde hij de bezoekers aan zijn atelier uit om achter de pc plaats te nemen. Van iedereen nam hij ter plekke een foto. Deze tientallen portretjes heeft hij weer bewerkt tot kleine miniatuurtjes en gebruikt voor de poster en de omslag van het magazine.

Natuurlijk is elk huis of elk atelier de moeite waard. Of je nu het atelier van Sjanneke van Herpen in Wijk aan Zee binnenstapt, vol met werk dat nog voltooid moet worden en ruw materiaal of de loods tussen Beverwijk en Wijk aan Zee waar Ernie Gerrits haar strandkunst exposeert. Je stapt telkens bij iedereen over de drempel van een privéwerkruimte en dat blijft spannend.

Drie locaties zijn verder nog vermeldenswaard: het openlucht beeldenpark Een Zee van Staal, ook onderdeel van de route waar beeldhouwer Ed Tromp met een verrassing komt; het nieuwe atelier van fotografe Riet Molenaar boven de muziekwinkel aan de Begijnenstraat; en de tentoonstellingsruimte in het Kennemer Theater van de Stichting Tentoonstellingen. Hier exposeren twee kunstenaars van de route hun werk, namelijk de fotografen Olof Wessels en Michel Mulder.

Dus

De 5e Beverwijkse atelierroute wordt georganiseerd door de Stichting Kunst & Cultuur Beverwijk, zondag 11 juni van 10.00 uur tot 17.00 uur. De plattegrond van de route is opgenomen in het Kijkschrift. Het Kijkschrift kan vantevoren worden opgehaald bij o.a. : de openbare bibliotheek, de kunstuitleen, het Kennemer Theater, café Camille, de Beverwijkse Boekhandel, hotel Sonnevanck, Timboektoe, Muziekhandel Molenaar. Komt kijken! Komt allen! En vergelijk ‘de echte kunstenaar’ met het beeld. Herkent u zichzelf op de poster? Dan kunt u een gratis exemplaar ophalen bij de kunstuitleen aan de Koningstraat.