2009 Atelierroute ‘Evolutie’ het jaar van Darwin persbericht

Kunst &  Evolutie

Zin in iets heel anders? Dan die wandeling of het rondje hardlopen op zondag? Pak de fiets en volg zondag 14 juni de atelierroute, dwars door Beverwijk, Wijk aan Zee en Velsen-Noord. Ontmoet 22 lokale kunstenaars en maak kennis met hun werk.  

Dit jaar heeft de organisatie van de atelierroute een interessant thema bij de kop gepakt. Perfect aansluitend bij het Darwinjaar koos men voor ‘Evolutie’, ofwel de ontwikkeling in het werk van de kunstenaars. Zondag 14 juni stellen 22 kunstenaars hun ateliers of onderkomen in Beverwijk, Velsen-Noord en Wijk aan Zee gastvrij open. Zij exposeren vroeg en recent werk om het publiek de ontwikkeling in hun werk te tonen. Van 10.00 uur en 17.00 uur mag iedereen binnenkomen.

Daarnaast is er, in samenwerking met het Kunstcentrum in Westerhout, de gehele maand juni een expositie samengesteld met werk van de deelnemers aan de route. Iedere kunstenaar heeft één jeugdwerk en één recent beschikbaar gesteld, en zo kunnen bezoekers in een oogopslag de individuele evolutie van elke kunstenaar zelf waarnemen.

Noodlot of vrije wil?

Op de brochure, op te halen op vele adressen in de IJmond, prijken 21 aandoenlijke jeugdfoto’s van de deelnemende kunstenaars. Zij vertellen bovendien in de begeleidende tekst op welk moment in hun leven het kunstenaarschap onafwendbaar was. De een rook lijnolie en terpentijn, de ander benijdde de tekenkunst van zijn oudere broer. De een lag als kunstenaar in de wieg, de ander moest eerst jaren van worstelingen doorstaan voordat de knoop werd doorgehakt.

Een Zee van Staal doet mee…

Wie nog nooit bij Een Zee van Staal is geweest, of de nieuwste aanwinst nog niet heeft gezien, moet echt zondag 14 juni deze nalatigheid goedmaken. Ook voor belangstellenden die graag meer willen weten over de achtergrond van de kunstwerken, is de rondleiding van Piet Vos een uitkomst. Neem de tijd, want wie naar Piet Vos luistert is verloren. Vos, zelf kunstenaar, weet als geen ander anecdotes en verhalen over Een Zee van Staal uit zijn mouw te schudden. Interessant, leerzaam én vermakelijk.

Café Camille doet mee

Foto’s van de Beverwijkse Stadsfotografen worden tijdens de atelierroute geëxposeerd in café Camille aan het Kerkplein te Beverwijk.

 In tegenstelling tot wat de poster en plattegrond vermelden is fotograaf Jan Doetjes wel van de partij. In zijn winkel aan het Kuenenplein toont hij in zijn tijdelijke atelier foto’s van eigen hand.

Poster/brochure met plattegrond zijn op te halen bij onder andere de volgende adressen: het Kennemer Theater, de openbare bibliotheek, de Beverwijkse boekhandel, café Camille in Beverwijk, en bij de Kop van WAZ en Sonnevanck in Wijk aan Zee.

Zondag 14 juni, Beverwijk, Wijk aan Zee, Velsen-Noord, 22 ateliers open van 10.00 uur tot 17.00 uur.