2008 Atelierroute ‘Vuur en Staal’ persbericht

Zevende kunstroute in teken van staal en vuur

BEVERWIJK- Zomaar de werkkamer van Anneke Kieft of Hans van Lieshout binnenstappen, het atelier van Jan Kroeze of Peter Schelvis? Met eigen ogen zien waar Sjanneke van Herpen haar beelden slijpt en schuurt, waar Lydia Nederlof haar schilderijen kaal schraapt of waar Marianne Schouten haar hoeden maakt? Maar liefst 24 kunstenaars in de IJmond openen zondag 15 juni opnieuw hun deuren voor publiek. Het is tijd voor de jaarlijkse kunstroute van Beverwijk, Velsen-Noord en Wijk aan Zee. De zomer kan beginnen.

De organisatie van de kunstroute koos dit jaar – aansluitend bij het 90-jarig bestaan van Corus – voor het thema Vuur en Staal. Het contrast tussen de Noordzee, het zout, zand, water en de lucht en aan de horizon de staalfabrieken vormde een inspiratiebron voor veel van de deelnemende schilders, tekenaars, fotografen, beeldhouwers, keramisten, die bijna allemaal onder de rook van de hoogovens opgroeiden. Alle kunstenaars zijn op hun werkplek ten voeten uit geportretteerd in een kleurrijke brochure met plattegrond, die geheel is gewijd aan de kunstroute. Sommigen gaan in een zelfgeschreven korte tekst in op het thema, anderen geven hun visie, motto of levenstreven. Geen kunstenaar is gelijk. Gelukkig maar, dat maakt de kunstroute allesbehalve voorspelbaar.

Te weinig tijd? Te veel gemist? Geen probleem. In de tentoonstellingsruimte van het Kennemer Theater is nog een maand lang het werk te aanschouwen van twee kunstenaars die aan de route deelnemen: van beeldhouwer Ed Tromp en schilder Jan van der Schoor. En bij de SBK (kunstuitleen) aan het Westerhoutplein wordt de hele maand van iedere deelnemer aan de route één werk tentoongesteld.

De hele dag kan er worden gefietst, gewandeld of de auto gepakt om een bezoek te brengen aan die ene favoriete kunstenaar of aan alle 24. Net wat u wilt. Er is geen begin- of eindpunt: iedereen kan overal aanhaken. De ateliers zijn geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De vlag hangt voor u uit!

De folder/route met plattegrond kan van tevoren worden opgehaald bij verschillende adressen, waaronder de bibliotheek, het Kennemer Theater, SBK Kunstcentrum Westerhout, Sonnevanck. café Camille.

Organisatie: Stichting Kunst & Cultuur Beverwijk, werkgroep beeldende kunst.