De hemel gloort boven de polder
‘En boven de polder de hemel’, de kunstwandeling in de Wijkermeer in het weekend van 7 en 8 oktober, gaat door. Onlangs gaven de Heemskerkse stichting TriArcus en Afvalzorg het laatste doorslaggevende zetje om de wandeling te kunnen organiseren. Met dit 24-urige durende evenement wil de organisatie de geschiedenis en het unieke weidse landschap van deze polder onder de aandacht brengen.
Ooit lag tussen Zaandam en Beverwijk een enorm meer. Het Wijkermeer, uitloper van het Oer-IJ, was in de Gouden Eeuw een populaire vaarroute. Amsterdamse kooplieden en regenten zeilden in twee uur tijd naar hun buitenplaats in Beverwijk of Velsen. In 1872 wordt het Wijkermeer drooggemalen. Een jaar later worden de eerste kavels verpacht en in 1890 verbouwen de eerste boeren hun graan en koren. Nu, bijna 150 jaar later, is de polder wonder boven wonder nog steeds weids en rustig. De verre horizon, de forten en liniedijken van de Stelling van Amsterdam en de middeleeuwse Aagtendijk en de Noorder IJ- en Zeedijk maken deze polder uniek.
‘En boven de polder de hemel’ is een eenmalige kunstwandeling die op zaterdag 7 en zondag 8 oktober gedurende één etmaal lang kan worden gelopen. De route (2,5 km) voert over middeleeuwse dijken, langs akkers, weilanden, de Kil, uitloper van het Oer-IJ, gascompressors en golfbanen. Onderweg ziet of hoort de wandelaar kunstwerken, videofilms en performances.
Dankzij de gulle bijdragen van gemeente Beverwijk, gemeente Zaanstad, Prins Bernhardfonds, stichting TriArcus, Zabawas, P.M. Duyvisfonds, Tata Steel, BUKO, Afvalzorg, Van der Stelt, The White Ranch, Het Groene Buitenland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rotary Beverwijk kan de wandeling worden georganiseerd.