Stadsfotograaf 2013-2014 Herman Wubbolts

Beverwijk heeft een nieuwe Stadsfotograaf

Nog geen voorjaar, maar Beverwijk is er wel klaar voor. De nieuwe Stadsfotograaf, die altijd de lente inluidt, werd gisteravond in een afgeladen café Camille bekendgemaakt. Het was Herman Wubbolts die, met zijn oog voor de bijzonderheid van doodgewone straatbeelden, de jury voor zich had weten te winnen. Na een nek-aan-nek-race kreeg de zichtbaar vergulde winnaar de felicitaties en een grote bos bloemen in ontvangst van Haydar Erol, kunstminnend wethouder cultuur.

Goed druk was het, en geanimeerd. Deelnemers, fans en liefhebbers van fotografie zagen op een groot scherm alle inzendingen voorbijkomen. Vooraf toonde Mark Welagen, de vertrekkende stadsfotograaf, 46 trefzekere en originele portretten uit zijn serie Honderd Beverwijkse ondernemers. Vlak voor de pauze, nadat de spanning lekker was opgebouwd, werden de vijf genomineerden bekendgemaakt en bleef het neusje van de zalm over. Winnaar Herman Wubbolts, een zestiger die fotografiecursussen heeft gegeven op Wijk aan Duin, werd dicht op de hielen gezeten door Marco Maljaars, een nieuweling in het gezelschap die tweede werd en derde man Jan Krop. Voor de  jury, met fotografen Hans van der Mast, Michel Mulder en Mark Welagen, was het dan ook lang niet eenvoudig om de knoop door te hakken.

Veel te leuk om mee te doen

Organisator Jan Aardenburg van de stichting Kunst & Cultuur Beverwijk was tevreden met het aantal deelnemers: vijftien mannen en vrouwen. ‘Of eigenlijk negentien’ vertelt Aardenburg. ‘Vier oud-stadsfotografen hadden hun werk buiten mededinging ingezonden. Ze vinden het veel te leuk om weer mee te doen. Uiteindelijk leverde dat een mooie mix aan  foto’s op. Dankzij het oog van alle inzenders kreeg je een fraai, gevarieerd beeld van Beverwijk voorgeschoteld. Van het stadskantoor dat gestaag wordt afgebroken, verkeersdrukte bij De Schans, een dagje op een leeg strand tot Scheijbeeck bij nacht.’