2010 Kunstroute en wandeling ‘Tribute aan de Scheybeeck’ persbericht

‘Tribute’ aan de Scheybeeck

Modern Midden-Kennemerland in een notendop. Dat is de nieuwe, blijvende wandelroute Beek als Bron. Deze route voert de wandelaar vanaf park Scheybeeck, langs de kinderboerderij, park Westerhout, Duinrust, de Heemskerkse Nollen, Heemskerkerduin, door de PWN-duinen naar het Paasduin in Wijk aan Zee. Op zondag 30 mei wordt Beek als Bron-wandeling officieel geopend op huize Scheybeeck.  

Dit voorjaar staat de atelierroute in het teken van Beek als Bron. Een grote groep regionale kunstenaars uit Beverwijk, Velsen-Noord, Heemskerk en Wijk aan Zee heeft zich laten inspireren door de Scheybeeck of andere anonieme beken in de IJmond. Deze beken stonden al centraal in de grote 24-uurs kunstmanifestatie Beek als Bron van anderhalf jaar geleden. Deze manifestatie vindt nu zijn vervolg in Beek als Bron2: de wandelroute. Op zoek naar de bron. Maar liefst 33 regionale kunstenaars hebben reeds hun medewerking toegezegd. De kunstwerken zijn gedurende de hele maand juni te bezichtigen in het kunstcentrum Westerhout.

Paula Limmen is er al uit. Haar werk komt voor één dag in de bedding van de Scheybeeck. Saskia Scheffer denkt een vrijgevochten tuinhuisje in Westerhout. Kees Heesterbeek wil op diezelfde dag zijn werk tonen in de voormalige duinen van Boreel. En Pauline te Cock piekert over een kunstwerk dat in het landschap wordt opgenomen en zonder zorgen buiten achter gelaten kan worden. De andere kunstenaars zijn nog volop bezig. De een kiest ervoor om zijn werk voor één dag, zondag 30 mei, buiten te tonen. Anderen geven de voorkeur aan de maandexpositie in de kunstuitleen. Deze ‘binnenwerken’ blijven gedurende de hele maand juni tentoongesteld in kunstcentrum Westerhout. Binnen of buiten, één dag of één maand: alle kunstenaars putten voor hun te maken werk uit één bron. Hun werk geeft een feestelijk karakter aan de officiële opening van de Beek als Bron-wandelroute op zondag 30 mei. Een brochure met de wandelroute en plattegrond, met gedichten én met foto’s van de kunstwerken wordt medio half mei is gratis te verkrijgen en wordt op verschillende locaties in de IJmond verspreid.

Blijvende wandelroute Beek als Bron is onderdeel van het project Beek als Bron van de stichting Kunst & Cultuur Beverwijk. Het 1e deel van het project bestond uit de kunstmanifestatie Beek als Bron, in en om de Scheybeeck, september 2008. Het vormde een inspirerende aftrap van het project. Het was een zoektocht naar het paradijselijke van wat nog rest in deze streek. Nu maakt de gelijknamige werkgroep zich op voor het 2e deel van Beek als Bron: de organisatie en uitvoering van een blijvende wandelroute langs de Scheybeeck en andere anonieme waterlopen in Beverwijk en Heemskerk. Op 30 mei wordt de wandelroute officieel geopend. Vanaf die dag is de bewegwijzerde route – van park Scheybeeck, via Heemskerkerduin en de PWN-duinen naar het Paasduin in Wijk aan Zee – voor iedereen toegankelijk.